Free cookie consent management tool by TermsFeed Ny gårdhave | Beregn prisen på anlæg af nyt gårdmiljø online

Anlæg af ny gårdhave

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris på en gartner pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit haveprojekt

Beregn prisen her

En gårdhave er et udeareal, der adskiller sig fra en almindelig have ved ikke at have hovedfokus på planteliv.

Det primære element i en gårdhave er ofte sten- eller flisebelægning - i visse tilfælde ser man slet ikke nogen græsarealer eller planter, der vokser direkte i jorden. Dette betyder dog ikke, at planter ikke har sin retmæssige plads i en gårdhave.

Der skal få, velvalgte beplantninger til for at indføre det naturlige og organiske element i selv den mest urbane og kolde gårdhave.

Store og små gårdhaver

Ordet ‘gårdhave’ dækker ikke over én størrelse eller én type udeareal. Fællesnævneren for alle gårdhaver er dog, at de er nemme at vedligeholde, og at de er anlagt i slidstærke og langtidsholdbare materialer.

Man finder typisk gårdhaver i følgende sammenhænge:

 • Landejendomme - fortrinsvis imellem stuehuset og udhuset eller laden.
 • Byhuse - ofte udearealer, der eksempelvis har været for små til at anlægge en plæne.
 • Offentlige institutioner og erhvervsejendomme - skoler, hospitaler, kontorejendomme og lignende, der har mindre gårdmiljøer, som bør være lette at vedligeholde og kan anvendes til kortvarige ophold udendørs.
 • Restauranter - udendørs areal til spisning eller café-funktion.

Udnyttelsesmulighederne for en gårdhave defineres naturligvis oftest af gårdhavens størrelse, men selv den kedeligste og mest triste gårdhave kan planlægges og indrettes på sådan en måde, at anvendelsen bliver en stor fornøjelse.

Indretning af gårdhave

En gårdhave bør indrettes med visse principper i tankerne:

 • En god gårdhave indrettes efter den funktion, den skal opfylde.
 • Gårdhavens stil bør langt hen ad vejen være i overensstemmelse med den tilknyttede ejendoms stil.
 • En velindrettet gårdhave bør opfordre til ophold - både langvarigt og kortvarigt.

Et eksempel kunne være en hospitalsbygning af nyere dato med en tilknyttet gårdhave. Hospitalsbygningen er i sig selv et minimalistisk byggeri - der er rette, lange linier, neutrale farver, og sandsynligvis store glasfacader.

I sådan et tilfælde vil en anlægsgartner have til opgave både at afspejle bygningens uorganiske karakter og at tilføre organiske elementer, for at skabe en mere ligevægtig og harmoniske stemning i gårdhaven.

En anlægsgartner kunne eksempelvis vælge at tilføje et vandelement i form af et spejlbassin, der afspejler bygningens karakter i kraft af sin form og materialets farve, men som alligevel tilfører gårdmiljøet et strejf af natur.

Herudover kunne anlægsgartneren udvælge planter og træer, der i farve er organiske, men i form ikke forstyrrer indtrykket af minimalisme og rene linier.

Når man indretter sin gårdhave, bør man altså tage ejendommens stil med i overvejelserne, før man planlægger og indretter.

Gode råd til anlæg af ny gårdhave

 • Få hjælp af en anlægsgartner - nogle vil kunne omlægge eller anlægge en gårdhave selv, men det kræver evner og en del tid, hvis man er uvant med den slags opgaver. Særligt stensætning og belægning er en svær og krævende opgave, men ofte også den opgave, der definerer resultatet.
 • Lav en haveplan før arbejdet påbegyndes - en haveplan er en tegning over gårdhaven set fra fugleperspektiv. Dette er den bedste måde at få afprøvet og udviklet ideer og gør selve arbejdet meget mere overskueligt og hurtigere gennemført.
 • Vælg en stil, der passer til din ejendom - selvom man måske er tilbøjelig til at anlægge en romantisk gårdhave, men hængende planter og krummelurer, bør man overveje det en ekstra gang, hvis man bor i et meget minimalistisk hjem. De forkerte stilvalg kan forringe det overordnede indtryk af din ejendom.
 • Gør besøget i din gårdhave til en oplevelse - anlæg gerne en havesti, der snor sig, flere niveauer, et vandelement og/eller kroge med forskellige funktioner.
 • Undersøg, hvilket klima og hvilken pleje hver enkelt plante har behov for - arbejdet er nemlig ikke forbi, når gårdhaven er anlagt. Visse planter tåler ikke vintervejr, visse planter skal vandes oftere end andre og visse planter skal beskæres for at kunne trives.

Beregn en pris på anlæg af ny gårdhave

Er du interesseret i at vide, hvor meget en professionelt planlagt og anlagt gårdhave kan koste i din situation?

Med vores online prisberegner kan du beregne vejledende priser på haveanlæg - herunder anlæg af en ny gårdhave - hurtigt, nemt og helt gratis.

Du indtaster bare dine ønsker og din haves størrelse i prisberegneren, og derefter vil du modtage din vejledende pris pr. mail.

Du kan læse en grundig vejledning til brugen af vores prisberegner her.

God fornøjelse med dit gårdhave-projekt!

gartnerpris.dk