En støttemur anlægges typisk, når der er behov for at afstive jorden ved niveauforskelle i terrænet. Støttemuren forhindrer, at vand eroderer skråningen, samt at skråningen falder sammen.
Muren holder jorden på plads ved hjælp af sin egen vægt - jo mere støttemuren hælder, og jo tungere den er, desto større belastning kan en støttemur holde til.
Når man anlægger en støttemur, opnår man typisk en bedre pladsanvendelse, både nedenfor og ovenfor muren, og er muren anlagt og opbygget på en korrekt og professionel måde, har en støttemur en skulpturel og forskønnende effekt i haven.
I denne artikel kan du få indsigt i, hvordan en støttemur opbygges og vedligeholdes.
Før støttemuren opbygges
Før man begynder at bygge en støttemur, bør man overveje visse faktorer, der kan have indflydelse på processen og valget af materialer:
- Dræn: For at få en stabil støttemur, der er langtidsholdbar og kan modstå pres på alle tider af året, bør man overveje terrænets forhold. I de fleste tilfælde vælger man at placere et dræn og et drænende gruslag bag muren for at aflaste muren i regnfuld og fugtige perioder.
- Hældning: Jo mere en mur hælder, desto mere pres kan den modstå. Dette betyder ikke, at man ikke kan få en lodret støttemur - høje støttemure vil dog have behov for forankring ind i jorden, bagstøbning eller armering af jorden med geonet.
- Materiale: Når man vælger sten, bør man tage højde for, hvordan stenenes udseende passer til huset og havens overordnede udseende og stil. Man bør dog også være opmærksom på, at jo tungere stenene er, desto mere stabil vil en støttemur blive.
Der er flere faktorer, der kan føre til en mindre stabil støttemur, der eventuelt ikke vil være i stand til at modstå jordens vægt. Derfor vælger mange også at få anlagt en støttemur af en professionel anlægsgartner.
Skulle man alligevel ønske at anlægge støttemuren selv, er det vigtigt at søge råd og vejledning hos en anlægsgartner, et byggemarked eller et havecenter.
Opbygnings af støttemur trin for trin
Når man opbygger en støttemur, er det vigtigt at hvert trin udføres korrekt og præcist, da stabilitet og integritet er nøgleord, når det kommer til støttemure.
Her kan du se en grov trin for trin-vejledning til, hvordan man bygger en støttemur:
- Fjern al mulden nedenfor skråningen ved opgravning og fyld op med stabile gruslag af 150 mm, som komprimeres mellem opfyldninger.
- Etablér fundamentet, så det i dybde passer til murens højde og i bredde mindst svarer til byggestenenes bredde.
- Læg et drænrør i en gravet rende lige bag fundamentet.
- Vent i 1-2 dage til betonet er stivnet tilstrækkeligt og begynd at bygge muren op (gerne i forbandt for at give god låsning mellem stenene). Der bygges typisk to lag af gangen. Ind imellem bagfyldes der, og jorden komprimeres.
- Det kan være en fordel at lime det øverste lag med limmørtel.
Vær opmærksom på, at det ved nogle støttemure vil være nødvendigt at opføre et gelænder - i nogle tilfælde kræver loven det - men er der tale om en forholdsvist lav støttemur i haven, er det sjældent påkrævet.
Vedligeholdelse af støttemur
En støttemur passer for det meste sig selv, men i visse tilfælde kan der opstå behov for vedligeholdelse.
Er din støttemur placeret et mørkt og skyggefuldt sted, kan det ske, at muren overgroes af grønne alger - her vil det være nødvendigt at fjerne algerne med algefjerner.
Når der er hård vinter, kan en nyopstillet støttemur også være i risikogruppen for kalkudblomstringer, som kan opløses af sig selv over tid, men som kan fjernes med det samme ved hjælp af 10 % salpetersyre, som opløser kalkaflejringerne.
Beregn en pris på en støttemur i haven
Overvejer du at få anlagt en støttemur i haven, kan du med fordel benytte dig af vores samlede gratis og uforpligtende service.
Du kan beregne en vejledende pris på en støttemur anlagt af en anlægsgartner med vores online prisberegner, som du finder øverst på siden. Prisberegningen udføres hurtigt, nemt og selvfølgelig helt gratis.
Når du beregner en pris med vores prisberegner, tilbyder vi som en ekstra gratis service at arrangere et gratis og uforpligtende møde med en lokal anlægsgartner hjemme hos dig. Til mødet vil du kunne få svar på dine spørgsmål, kyndig vejledning og et tilbud/en endelig pris på dit haveprojekt.
Du er naturligvis på ingen måde forpligtet til at tage imod dette tilbud efter dit møde.
Du kan finde en grundigere vejledning til prisberegneren og vores samlede gratis service her.