En rodet, bar, tom eller dårligt anlagt forhave kan få selv det smukkeste hus til at miste lidt af glansen.
Forhaven er en stor del af det førstehåndsindtryk, som man får, når man ankommer til dit hus. Selvom den sjældent regnes for lige så vigtig som baghaven, kan en smukt anlagt forhave øge værdien af dit hus og i mange tilfælde gøre det lettere at sælge.
Anlægsgartner eller gør det selv?
Vil man have anlagt en ny forhave, kan man vælge at gøre det selv, eller man kan vælge at få en anlægsgartner til at hjælpe sig.
Fordelene ved at gøre det selv er selvfølgelig, at man tit kan spare penge. Ulempen består dog i, at meget af det arbejde, som skal udføres, ikke kan udføres ved hjælp af almindelige haveredskaber som skovle, hakker og river.
Jorden i en forhave er ofte meget sammenpresset, da der gennem tiden har været en del tung færdsel i de fleste forhaver. Da huset i sin tid blev bygget, kørte der sandsynligvis flere forskellige tunge køretøjer og maskiner rundt på arealet, og den slags fører til det, man kalder traktose.
Traktose er betegnelsen for jordens sammenpressede tilstand efter tung færdsel og gør det umuligt at plante nye planter eller græs. For at modvirke traktose bør man grubbe ved hjælp af en traktor, der løsner jorden med en plov.
Fordelene ved at antage en anlægsgartner til anlægget af en ny forhave er selvfølgelig, at denne allerede har al det udstyr, der skal til for at forberede og forbedre jorden. Derudover har en anlægsgartner den rette viden og evnen til at sammensætte en professionel haveplan for dig.
Ulempen ved at antage en anlægsgartner er selvfølgelig, at det er dyrere end at gøre det selv.
Hvilke planter er bedst at plante i en forhave
Når man skal plante i forhaven, er det ikke alle planter og vækster, der er lige gode til formålet.
Træer:
Når man vælger træer til forhaven, er det bedst at holde sig fra træer, der er for højtvoksende og fyldige. Disse kan potentielt komme til at blive besværlige at vedligeholde og vil i mange tilfælde stjæle dagslyset og udsynet. Blandt de træer, man bør holde sig fra, er bøg, kastanje, lærk og poppel.
Blandt de træer, der er velegnede til forhaven, finder man blandt andet japansk løn, røn, tjørn, paradisæble og hjortetaktræ. Disse træer bliver ikke for høje.
Stauder:
Blandt passende stauder til forhaven er blandt andet firling, timian, tornnød og trædepude. Disse egner sig godt til forholdene i forhaven.
Buske:
Når man vælger buske, der skal stå frit og for sig selv, kan det være en god idé at vælge buske, der er vindføre - altså kan tåle blæst og storm uden at tage skade - eksempelvis fjeldribs.
Øvrige planter:
Andre gode planter til forhaven inkluderer benved, berberis, og perikon og skyggetålende planter som gedeblad, løvfældende rhododendron, tjørn og vedbend.
Planter i forhaven bør som tommelfingerregel være i stand til at tåle blæst, skygge og ikke vokse for højt.
Gode råd og inspiration til planlægning af ny forhave
Når du anlægger en ny forhave, kan det være en god ide at stille dig selv nogle spørgsmål:
- Hvordan indrammer og komplementerer min nye forhave bedst mit hus? En minimalistisk have passer ofte bedst til et stilrent hus med lige linier, hvor en tilvokset og romantisk have passer bedre til huse af ældre dato. Det er vigtigt, at forhaven øger husets værdi og fremmer dets udseende og ikke det modsatte.
- Hvilke funktioner skal min nye forhave opfylde? En forhave kan sagtens anvendes til ugenerte aktiviteter - man kan vælge at lave et lille område til et cafébord, installere en bænk, eller etablere afskærmning eller et hegn for at få skabe ro i forhaven.
- Vil jeg have en åben forhave eller en lukket forhave? En åben forhave er en fordel, hvis du gerne vil have frit udsyn og masser af sol til dit hus’ facade. Hvis du derimod gerne vil bruge din forhave til aktiviteter, kan det give en bedre fornemmelse at have en lukket forhave. Når man etablerer hegn/stakit eller planter buske rundt omkring sit hus for at skabe en lukket forhave, er det dog vigtigt at overholde hegnsloven.
- Hvilke elementer skal min nye forhave indeholde? Skal der være en havesti eller anden stensætning, vil du have et vandelement i forhaven eller andre ikke organiske elementer, kan det være en god idé at planlægge haven “omkring dem”.
Beregn en pris på en ny forhave
Er du interesseret i at vide, hvor meget det kan koste at få anlagt en ny forhave i samarbejde med en anlægsgartner?
Med vores prisberegner øverst på siden, kan du beregne en vejledende pris på anlæg af en ny forhave og hurtigt få indsigt i prisniveauet på dit haveprojekt.
Du kan læse en grundig vejledning til brugen af prisberegneren her.
God fornøjelse med dit haveprojekt og din nye forhave.