En havedam kan anlægges for at skabe et fredfyldt og afstressende element i hverdagen, for at skabe liv i haven og for at bringe sjov og aktivitet ind i hjemmelivet.
En havedam er nemlig ikke bare en havedam. Drømmer du om en svømmesø, et lavvandet bassin, hvor børnene kan plaske om sommeren, eller en fiskedam fyldt med skinnende, blanke guldfisk? Drømmen er inden for rækkevidde.
I denne artikel kan du læse, hvordan man anlægger en havedam og finde gode råd og oplysninger, der kan hjælpe dig før under og efter dit anlægsprojekt.
Før du anlægger en havedam
Det er vigtigt ikke bare at “begynde at grave”, når man har tænkt sig at anlægge en havedam. Før selve arbejdet går i gang, bør du blandt andet overveje følgende:
- Formål: Forskellige damme udformes forskelligt ud fra formålet med havedammen. Hvis du eksempelvis gerne vil have fisk, bør du etablere flere niveauer i dammen, så du skaber det optimale miljø for fiskene. Du kan læse mere om fiskedamme her. Undersøg derfor, om der er visse forhold, der skal tages højde for, før du anlægger havedammen.
- Tilladelser: Du bør blandt andet undersøge, om du skal søge tilladelse fra kommunen, grundejerforeningen eller lignende, før du anlægger din havedam. Overordnet set, behøver man kun at søge om tilladelse fra kommunen, hvis dammen skal være over 300 m2 stor, men det er tilrådeligt at spørge, hvis man er i tvivl.
- Stil: Det er en god idé at overveje husets, havens og havedammens stil, før man træffer et valg. Vælg en stil der passer til det overordnede udtryk - er der lige og rene linier i huset og haven, kan det være en god idé at genskabe dette i havedammen. Er haven mere tilgroet og romantisk, kan det være en god idé at etablere en havedam med en organisk form og et rigt plante- og dyreliv.
- Teknik og vedligeholdelse: Hvor meget tid har du til at vedligeholde din havedam? Når du vælger en havedam, er det selvfølgelig også vigtigt, at du overvejer det rent praktiske forbundet med havedammen, efter den er anlagt. Vil du have et vandrensningsanlæg, en luftpumpe, bunddræn eller en anden installation, der gør det nemmere at vedligeholde havedammen? Du kan læse mere om vedligeholdelse af en havedam her.
Når du vælger en havedam, bør du have i mente, at en havedam ideelt set er mindst 10 m2 stor - hvis den er mindre, kan den vise sig at blive svær at vedligeholde og holde ren.
Derudover er det også bedst, at dammen bliver placeret i halvskygge (altså et sted i haven, der dele af dagen er skærmet fra solen) - på denne måde mister vandet ikke for meget ilt ved at blive overophedet i løbet af dagen, og planterne i dammen får stadig den mængde dagslys, som de har brug for.
Anlæg af havedam trin for trin
Det kræver en hel del arbejde at planlægge, udgrave og anlægge en havedam selv. Det er fuldt ud muligt at gøre - man bliver bare nødt til at have styr på alle detaljer og bruge en del tid på at finpudse hvert delelement af havedammen for at opnå et fuldendt resultat.
Da det kræver en del kunnen og tid at anlægge en havedam selv, vælger mange da også at få hjælp fra en anlægsgartner.
Overordnet set, kan arbejdet med at anlægge en havedam deles op i tre trin:
Trin 1: Udgravning af havedam
Du starter med at afmærke dammens placering og form med stokke, snor eller lignende.
Herefter begynder gravearbejdet. Det er nemmest at leje en minigravemaskine, da gravearbejdet ellers bliver meget langtrukkent og hårdt, hvis det skal udføres ved hånd.
Du bør etablere mindst tre dybder i dammen, hvis den skal minde om en rigtig sø:
- Et område med en dybde på op til 25 cm. Her kan man plante sumpplanter og lægge grus eller sten.
- Et område med en dybde på mellem 25 og 50 cm. Her kan du plante en anden type vandplante, der kræver større dybde.
- Et område med en dybde på mellem 75 og 100 cm. Dette er nødvendigt, hvis du gerne vil have fisk og åkander i din havedam.
Vær opmærksom på, at havedammens kant skal være helt vandret, når gravearbejdet er færdiggjort. Du bør også sikre dig, at dammen ikke vil blive oversvømmet i forbindelse med et kraftigt regnskyl. Hvis dammen ikke er udført rigtigt, kan det måske føre til vandskader i din kælder eller i haven.
Trin 2: Etablering af havedammens bund
Når havedammen er udgravet, er det tid til at dække bunden i dammen for at sikre sig at vandet ikke bare suges op i jorden.
Der findes forskellige materialer, man kan anvender, eksempelvis ler, betonit, en gummimembran, eller damfolie. Man kan også vælge at anvende en formstøbt bund.
Hver af disse materialer kræver en særlig fremgangsmåde, og her er det nyttigt at få vejledning fra forhandleren, et byggemarked, et havecenter eller ideelt set en anlægsgartner.
Uanset hvad man beklæder bunden med, er det vigtigt, at det dækker hele dammens bund helt op til kanterne, og at det ikke er utæt på nogen måde. Selv en lille revne eller rift i en gummimembran kan føre til, at vandet med tiden siver ud i den omkringliggende jord.
Trin 3: Etablering af havedammens kanter
Når havedammens bund er etableret, skal kanterne laves. Du kan både vælge hårde og bløde materialer til havedammens kanter.
Blandt de bløde materialer finder man ler, grus, tørveklyner eller et bed af sumpplanter. Disse materialer egner sig godt til mere organiske og naturlige havedamme.
Hårde kanter laves typisk af sten, fliser, træpæle og lignende. En hård kant i en havedam giver muligheden for at efterligne husets eller den øvrige haves stil. Man eksempelvis kan vælge et materiale, der har samme farve og tekstur som husets murværk eller tag til havedammens kant.
Det er vigtigt at havedammens kant er højere end det omkringliggende terræn. Hvis kanten eksempelvis er plan med jorden omkring dammen, kan man risikere, at vandet trækkes ud af dammen og ned i jorden.
Planter i havedammen
Planterne i en havedam er ikke kun til pynt - de sikrer et godt og iltholdigt miljø i vandet. Derudover opsuger de næringsstoffer fra vandet og modvirker, at antallet af alger i dammen bliver alt for stort.
Forskellige vandplanter trives bedst på forskellige dybder. Eksempelvis vokser gul iris, som er en yndet plante i en havedam, på lavt vand, og det samme gør dunhammer, siv og kattehale.
Hvis du gerne vil være sikker på, at dine vandplanter trives og fungerer efter hensigten, kan du med fordel kontakte en anlægsgartner eller spørge i dit havecenter eller en planteskole.
Beregn en pris på en ny havedam på to minutter
Hvis du gerne vil vide, hvad prisen på en ny havedam anlagt af en anlægsgartner er, kan du benytte dig af vores prisberegner øverst på siden.
Som en yderligere bonus, når du bruger vores prisberegner, får du et tilbud om et gratis og uforpligtende møde med en anlægsgartner.
Mødet vil foregå hjemme hos dig på det tidspunkt, som passer dig bedst, og du er selvfølgelig på ingen måde forpligtet til at tage imod gartnerens tilbud efterfølgende.
Anlægsgartneren vil kunne give dig nyttig vejledning om din havedam og en samlet pris/et tilbud på hele projektet.
For at få dit gratis møde, behøver du bare indtaste dine kontaktoplysninger i prisberegneren - vi tager os af resten.
NB! Alle dele af vores samlede service til brugerne er helt gratis.