Når man har fået lavet en havedam, er det vigtigt at holde den ved lige. En havedam er ikke bare noget, der pynter i haven – den er faktisk et lille, levende økosystem, som skal passes. Især hvis du har fisk i dammen, men også selvom du kun har vandplanter, kræver den lidt opmærksomhed for at blive ved med at se flot ud og fungere ordentligt.
Det behøver ikke at være besværligt, men det kræver, at du er opmærksom på nogle ting hen over året. Her får du et overblik over, hvorfor vedligeholdelse er vigtigt, hvad der kan gå galt, hvis du lader stå til, og hvordan du bedst griber det hele an.
Hvad sker der, hvis man ikke vedligeholder havedammen?
Hvis du lader dammen passe sig selv, vil balancen i vandmiljøet hurtigt tippe. Planter, fisk og andet liv i dammen har brug for ilt, næring og lys – og hvis de forhold bliver skæve, kan tingene begynde at gå galt.
Her er nogle af de mest almindelige problemer, der opstår, hvis havedammen bliver forsømt:
Alger i havedammen
Alger er ikke nødvendigvis et problem – faktisk producerer de ilt og hjælper med at optage næringsstoffer. Men de må ikke tage over. Hvis der er for meget næring i vandet, fx fordi der falder mange blade ned i dammen, eller fordi fiskene bliver overfodret, så får algerne perfekte vækstbetingelser.
Når algerne bliver for mange, begynder de at lægge sig som et grønt tæppe på overfladen. Det skygger for sollyset, som planterne i vandet har brug for. Dør de, falder iltniveauet i vandet, og så risikerer du, at fisk og andre dyr også bukker under.
Derudover kan visse typer alger faktisk være giftige – og hvis dit kæledyr drikker af dammen, kan det være rigtig farligt.
Tilvoksning og planter, der tager over
Hvis du ikke løbende beskærer og tynder ud i planterne rundt om dammen, så breder de sig hurtigt. Siv og græsser langs kanten vokser ind over dammen, og planter som andemad og vandpest kan lægge sig som et tæppe over vandet.
Når det sker, bliver det svært overhovedet at se vandspejlet – og det bliver ikke kun grimt at se på. Tilvoksning kvæler livet i dammen og gør det sværere for både lys og ilt at nå ned i vandet.
Slam på bunden
Når blade, døde alger og andet snavs ikke bliver fjernet, falder det til bunds og bliver til slam. Slammet ophober næringsstoffer og kan være med til at gøre vandet uklart og ildelugtende. Hvis du roder op i bunden, vil slammet hvirvle op og gøre det hele endnu værre.
For meget slam giver også et iltfattigt miljø, hvor intet rigtig trives.
Huskeliste til pleje og rensning af havedamme
Her er en praktisk liste over ting, du bør gøre løbende for at holde din havedam flot og i balance – året rundt:
- Tynd ud i planterne omkring dammen, især i foråret
Planter som siv og græsser skal holdes nede, så de ikke breder sig for meget og skygger eller kvæler andre planter. - Brug ikke gødning tæt på dammen
Gødning kan nemt blive skyllet ned i vandet og forstyrre næringsbalancen, hvilket skaber grobund for alger. - Fjern blade og plantemateriale fra vandoverfladen – især om efteråret
Blade, der får lov til at ligge og rådne i vandet, giver næring til både alger og slam. - Pas på med fodring af fiskene
Overfodring er en af de største syndere, når det gælder algeproblemer. Giv kun det, fiskene kan spise på et par minutter. - Brug vandplanter aktivt
Vandplanter optager overskydende næringsstoffer og konkurrerer med algerne – så jo flere sunde planter, jo færre alger. - Installer evt. et biologisk filter
Et filter kan hjælpe med at fjerne partikler og dødt materiale, før det bliver til slam. - Undgå algemidler, medmindre det er absolut nødvendigt
De virker som regel kun i kort tid, og algerne kommer ofte igen. Desuden kan midlerne skade andet liv i dammen. - Skift vandet som sidste udvej
Hvis dammen er helt ude af balance, kan det være nødvendigt med et vandskift. Brug gerne regnvand, som har et naturligt næringsindhold og en mere stabil pH. - Fjern slam fra bunden, hvis du kan se, det har samlet sig
Brug en dykpumpe eller en slamsuger. Husk at fjerne materialet helt fra området – ikke bare lægge det på kanten, hvor næringsstofferne kan løbe tilbage i dammen.
Hvornår skal du gøre hvad?
At vedligeholde en havedam handler om at tage tingene i de rigtige sæsoner. Her er en enkel oversigt:
- Forår:
- Fjern blade og slam fra vinteren
- Start pumpen og filteret op igen
- Beskær planter og gør klar til vækstsæsonen
- Fjern blade og slam fra vinteren
- Sommer:
- Hold øje med algevækst
- Undgå overfodring
- Tjek, at der er nok vand i dammen
- Hold øje med algevækst
- Efterår:
- Fjern blade løbende
- Klip visne planter ned
- Gør dammen klar til vinteren
- Fjern blade løbende
- Vinter:
- Hvis dammen fryser til, sørg for, at der stadig er luftudskiftning (fx med en luftpumpe)
- Hvis dammen fryser til, sørg for, at der stadig er luftudskiftning (fx med en luftpumpe)
Undgå at slå hul i isen – det kan stresse fiskene
Beregn en pris på en ny havedam
Går du med tanken om at få lavet en ny havedam – eller udskifte en eksisterende, der aldrig helt har fungeret? Hos os kan du beregne en vejledende pris på en ny havedam med vores online prisberegner.
Det tager kun få minutter, og som en ekstra service tilbyder vi, at du kan få et gratis og uforpligtende møde med en erfaren anlægsgartner. Til mødet får du personlig vejledning, inspiration og en konkret pris på dit projekt.
Det er helt op til dig, om du vil sige ja til tilbuddet bagefter – der er ingen binding, og hele servicen er gratis. Beregn din pris her