Free cookie consent management tool by TermsFeed Indretning af små haver | Find gode råd til haveindretningen her

Indretning af små haver

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris på en gartner pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit haveprojekt

Beregn prisen her

Det kan være noget af en udfordring at indrette en lille have selv. Når man har med indretningen af små haver at gøre, oplever man nemlig ofte, at man ikke har de samme muligheder som ved indretningen af større haver.

Almindelige villahaver er oftest på mellem 600 og 1200 m2 - små haver, som parcelhushaver, byhaver, gårdhaver og forhaver, kan sagtens være på 100 m2 eller derunder. Her må man tænke lidt alternativt.

Dette betyder dog ikke, at små haver ikke kan være lige så oplevelsesrige, hyggelige at opholde sig i og smukke som større haver. Man bør bare have visse principper i tankerne, når man tegner sin haveplan.

Seks tips til indretningen af små haver

 1. Glem græsplænen.
  Mange forbinder haver med græsplæner, men i små haver kan en græsplæne hurtigt komme til at optage alt for meget plads og få haven til at se endnu mindre ud. Græsplænen er derudover den del af haven, der kræver mest vedligeholdelses.
 2. Del haven op i mindre rum.
  Når man deler haven op i mindre rum med hver deres funktion, så skaber man oplevelse i haven, og man får samtidig haven til at se større ud. Små haver kan typisk indeholde 3-4 "haverum" uden besvær. Et haverum kan eksempelvis anvendes til høje blomsterbede, et andet kan indeholde bærbuske, og man kan skabe et hjørne, hvor man kan sidde i skygge på varme sommerdage.
 3. Plant små træer, der ikke bliver højere end 4 meter.
  Træer kan sagtens passe fint ind i små haver. Hvis man holder sig til små træer, sikrer man sig, at de ikke med tiden kommer til at stjæle al sollyset fra hele haven. Træer i små haver skaber perspektiv og kan udnyttes til at skabe skygge i udvalgte afdelinger af haven.
 4. Skab niveauforskelle i haven.
  Niveauforskelle er endnu en metode til at få haven til at se større ud ved at dele haven op i haverum. Når der er niveauforskelle i små haver, eksempelvis en lille platform hvor man kan placere et cafebord og et par stole, er der en naturlig barriere for haverummet, og det bliver lettere gøre den lille have fuld af oplevelser.
 5. Plant i etager og lodret.
  Et blomsterbed behøver ikke være anlagt direkte i jorden, og planterne må gerne have forskellige højder. Det er en rigtigt god løsning, når man indretter små haver, at bruge plantekasser, hængeplanter og højbede. Tænk kreativt, når du skal udvælge dine planter.
 6. Tilføj snoede stier og siddepladser.
  En snoet sti med lejlighedsvise siddeområder er en rigtig god måde at tilføje oplevelseselementer i små haver. Lad stien sno sig mod de mest interessante steder i din have, og giv den besøgende muligheden for at sidde forskellige steder og nyde din have.

Små haver har stort potentiale

Små haver kan indrettes med masser af fokuspunkter, oplevelser og til flere forskellige formål på samme tid.

Når man indretter små haver, kan med med en smule planlægning få indrettet en have, der både er smukt, skulpturel, praktisk og utroligt nem at vedligeholde.

Når man planter mange forskellige planter og bede i en lille have, tror mange måske, at dette gør haven mere besværlig at holde ren. Det modsatte er dog ofte tilfældet.

Små haver med sten- eller flisebelægning og masser af bede med bunddækkende planter indeholder ikke mange steder, hvor ukrudt kan gro. Derfor vil tiden du bruger på at luge ofte være minimal.

Få hjælp til indretningen af din lille have

Det kræver en del viden, erfaring og praktisk kunnen at planlægge og anlægge små haver. Derfor vælger mange også at søge hjælp hos en anlægsgartner, når byhaven, gårdhaven eller parcelhushaven skal anlægges eller omlægges.

Med vores online prisberegner kan du hurtigt og nemt få indblikket i prisniveauet for anlægget af en ny have.

Du indtaster dit haveprojekt i prisberegneren og får tilsendt din vejledende pris pr. mail med det samme.

Derudover tilbyder vi også at arrangere et gratis og uforpligtende møde med en anlægsgartner hjemme hos dig. Sådan sikrer vi os at du kan få en endelig pris på dit haveprojekt, og at du får den bedste start på anlægget af din nye have.

Du kan finde en grundig vejledning til vores prisberegner og vores formidlingsservice her.

gartnerpris.dk