Free cookie consent management tool by TermsFeed Japanske haver - inspiration til haveindretning | Gartnerpris.dk

Japanske haver - inspiration til haveindretning

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris på en gartner pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit haveprojekt

Beregn prisen her

En japansk have er en have, der er indrettet som et idealiseret miniaturelandskab. Ofte er indretningen af haven nøje planlagt, stiliseret og indeholder mere abstrakte elementer.

Når man taler om en japansk have, taler man dog ikke kun om én type have. Traditionelle japanske haver er ofte indrettet med ét hovedformål i tankerne - en meditations- og zenhave er indrettet omkring meditative aktiviteter, en rustik roji-have er centreret om den traditionelle japanske te-ceremoni, og i en promenade-have føres besøgeren via en sti gennem en nøje planlagt oplevelsestur gennem haven.

Det er de færreste danskere, der har tiden, lysten eller ressourcerne til at anlægge en fuldt ud gennemført traditionel japansk have, men indretter man sin have med tanke på grundprincipperne i japansk havedesign, kan man finde masser af inspiration og gode idéer.

En have, der er inspireret af en japansk have, vil ofte blive et fristed hvor afslapning og æstetisk nydelse er i centrum.

Elementerne i den japanske have

Hvis man ønsker at anlægge en have med japansk præg eller atmosfære, kan man starte med at se på de elementer, der er blandt de vigtigste i japanske haver:

  • Vand
  • Sten og sand
  • Havebroer
  • Stenlanterner og vandbassiner
  • Hegn og terrasser/patioer i træ og sten
  • Lave træer og blomster
  • Fisk

Elementerne i en japansk have er ofte organiske og forskellige i tekstur og farve. Blandt de mest typiske farver i en japansk have finder man oftest grøn, brun, grå og lysere pastelfarver. Stærke farver hører traditionelt ikke hjemme i en japansk have.

På grund af de mange muligheder for at tilføje forskellige elementer til haven, er den japanske stil måske særligt oplagt i små haver og i gårdhaver. I en byhave vil det være oplagt at anlægge en oase fyldt med organiske elementer, hvor hver kvadratmeter udnyttes, og hvor intet er tilfældigt placeret.

De æstetiske principper i den japanske have

Hvis man ønsker at indrette sin danske have og samtidig lade sig inspirere at de traditionelle japanske haver, kan det være en god idé at have overblik over de æstetiske grundprincipper i japansk havedesign:

Miniaturisering:
Den japanske have er en idealiseret miniatureudgave af naturen. Selvom miniaturisering ikke nødvendigvis betyder, at elementerne i haven bliver mindre i sig selv, betyder det, at selve haven bliver et miniaturelandskab, hvor næsten alle naturens elementer er til stede.

På ganske få kvadratmeter kan man altså have både sten-, vand-, ild- og jordelementer samt et rigt dyreliv og planteliv.

Når man siger, at landskabet er idealiseret, betyder det, at det man ser, er naturen fra dens “bedste” (mest skønne og mest harmoniske) side.

Skjulte oplevelser:
Selvom visse japanske haver er indrettet som et helhedsbillede, hvor det er meningen, at man nyder hele sceneriet på én gang, er andre japanske haver (som promenade-haven) indrettet med overraskelser og oplevelser, som udfolder sig, jo længere man kommer ind i haven.

Et eksempel kunne være et vandfald eller et havebassin, som man først opdager, når man kommer rundt om et hushjørne eller passerer en busk.

“Lånt” sceneri:
Den japanske have begrænser sig ikke til selve grunden, den ligger på. Når det er muligt, åbner den sig op med en udsigt til elementer udenfor haven. I japan ville det typisk være udsigten til et bjerg, en kløft eller en skov.

I Danmark er det oplagt at “låne” sceneri, hvis man har udsigt ud til marker, søer, havet eller andre naturlige landskaber. I byen ville man derimod ofte vælge at gøre det modsatte - nemlig at skærme af for menneskeskabte elementer.

Asymmetri:
Selvom en japansk have udstråler harmoni og balance, opnås dette langt fra gennem regelmæssighed og symmetri i haveindretningen.

Store europæiske godser har en tradition for at indrette fuldstændigt symmetriske park- og havelandskaber, der udstråler orden og rigdom, men sjældent harmoni og naturlig balance.

Den japanske have afspejler naturen, og da naturen er organisk men ikke symmetrisk, afspejles dette selvfølgelig også.

Få hjælp til din japanske have her

En japansk have er et sjovt og spændende haveprojekt, men det kræver god planlægning, erfaring, overblik og et godt kendskab til planter og dyreliv.

Derfor vælger mange også at få hjælp til at anlægge en have, der enten er en perfekt afspejling af den japanske kultur eller en ideel sammensmeltning af de japanske og danske elementer og principper.

Har du planer om at anlægge en japansk-inspireret have, og ønsker du nyttig hjælp, råd og vejledning, kan du med fordel benytte dig af vores gratis og uforpligtende service.

Med prisberegneren øverst på siden, kan du beregne en vejledende pris på anlægget af en ny have, der inkluderer planlægning, materialer og arbejdsløn (beregner du en pris på anlægget af en japansk have, anbefaler vi, at du vælger valgmuligheden ‘Høj kompleksitet’ i prisberegneren).

Når du beregner en pris på en japansk have, tilbyder vi, som en ekstra gratis service til vores brugere, at arrangere et gratis og uforpligtende møde med en anlægsgartner hjemme hos dig.

Under mødet vil du få gratis vejledning, svar på dine spørgsmål og en endelig pris/et tilbud på dit haveprojekt, som du selvfølgelig ikke er forpligtet til at tage imod.

Du kan læse mere om vores samlede gratis og uforpligtende service her.

gartnerpris.dk